Venku teploty klesají a za oknem můžeme pozorovat, jak se příroda připravuje na příchod zimy. Stromy shazují poslední plody, listy začínají žloutnout a opadávají, květiny vadnou a veškerá jejich životní síla se stahuje zpět do kořenů.
Zdálo by se, že rostlin, které jsou, chráněny před vnějšími vlivy zdmi našeho domu zima příliš zajímat nemusí. Mají přece stálou teplotu po celý rok i stálou vlhkost a přísun vody. To je však jen zdání.
Teplota ani u nás v domech není po celý rok stálá. Pokud nemáme klimatizaci, v horkém letním dnu bude na parapetu za oknem přeci jen poněkud vyšší teplota než v polovině října. Stejné je to i s vlhkostí vzduchu. Navíc stejně jako zvířata, i rostliny prochází svým ročním cyklem. A zima je pro ně období odpočinku. Je časem, kdy nepokračují v růstu, nýbrž sbírají síly na další sezónu, kdy opět vyraší nové listy a květy.
Jak se tedy o naše zelené miláčky v průběhu zimy starat? Nejprve je třeba uvědomit si, že většina u nás běžně pěstovaných pokojových rostlin patří k tropickým druhům. To znamená, že naši českou zimu by nevydržely. Pokud tedy v teplém období máme květiny venku, s příchodem podzimu je na čase vzít je zpět dovnitř.
Chybou, kterou pěstitelé nejčastěji dělají, je nesprávné zalévání a hnojení. Jak již bylo řečeno, zima je dobou odpočinku, proto poslední dávku hnojiva aplikujeme zhruba v polovině srpna. V době vegetačního klidu, kdy květina neprodukuje nové listy, nepotřebuje ani látky na jejich výrobu. Stejné je to se zálivkou. V zimě je dobré ji omezit, a to mnohdy až na polovinu toho, co potřebovaly v létě.
Co se umístění rostlin týče, je dobré jim na přezimování zajistit chladnější, nepřetopený, avšak světlý kout. Je nutné mít na paměti, že se obvykle jedná o stálezelené druhy, které potřebují dostatek světla k fotosyntéze.
Na jaře je dobré květiny přemístit na teplejší, světlejší místo, aby se mohly po zimě řádně probudit. Také je dobré je trochu přihnojit a dodat jim živiny nezbytné pro růst nových listů či květů.
Správnou péči rostliny ocení tím, že vám na jaře poskytnou radost z nových výhonků a tím, že vám budou dělat společnost po mnoho následujících let.